Cégtörténet

Vállalkozásunk jogelődjét, a Lignifer Ipari Szövetkezetet 1948. december 1-én, 7 szakmunkás elsősorban lakossági szolgáltatások céljára alapította. E tevékenység fokozatosan kibővült lakatos- és asztalosipari szakmákkal is, különböző kis telephelyeken.

Jelenlegi központi telephelyére a szövetkezet 1973-ban költözött, amikor is a lakatos részleg 60 főre bővült, s kb. 50-60 féle terméket gyártott elsősorban kórházak részére. Ugyanekkor az asztalos részleg 30 fővel a Magyar Rádió és Televízió részére akusztikai munkákat végzett.

Az 1970-es évek végére a szövetkezethez tartozó forgácsoló műhellyel és kézműipari részleggel együtt a Lignifernél dolgozók létszáma elérte az 580 főt, amely eddigi működésünk során a legnagyobb létszám volt.
Ezekben az években a Szövetkezet elsősorban hazai piacra termelt, illetve kisebb részben a KGST országokban vásárolták meg a termékeit.

Időközben Szövetkezetünk több ízben elnyerte a „Kiváló Szövetkezet” címet.

Az 1989. évi rendszerváltás jelentős változásokat eredményezett a Szövetkezet életében is. Az 1992. évi szövetkezeti törvény alapján Szövetkezetünkből kivált a PVC részleg és más lakossági szolgáltató egységek is önállósultak.

A hazai és kelet-európai piacok beszűkülése és így a forgalom illetve a hatékonyság csökkenése miatt 1998-ban a Szövetkezet az üzletrészei eladására kényszerült, melyet 2 főtulajdonos vásárolt meg. Ezzel megkezdődött a Szövetkezet tevékenységének újraszervezése, a veszteséges részlegek bezárása és a menedzsment átalakítása.

Az újraszervezés részeként, a 2000. évi CXLL törvénynek megfelelően a Lignifer Ipari Szövetkezet 2005. május 12-ével korlátolt felelősségű társasággá alakult, melynek neve ezentúl LIGNIFER Fémfeldolgozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, s mely 100 %-osan a korábbi Ipari Szövetkezet jogutódja.

A Lignifer Kft. jelenleg rozsdamentes termékek egyedi gyártására specializálódott, s a piacszerkezetében is lényeges változás történt: a termékek 65 %-a már export piacokon (Hollandia, Németország, Franciaország, Oroszország, Ukrajna, Irán, stb.) kerül értékesítésre.

E változások lehetővé tették a vállakozás nyereséges gazdálkodásának megalapozását, melyet az évente bővülő forgalom és az emelkedő nyereség igazol.

Vállalkozásunk 2002. júniusában megszerezte az ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítványt, melyet évente sikeresen megújít.

Cég elnevezése:

 

LIGNIFER Fémfeldolgozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Rövidített elnevezés:

 

LIGNIFER Kft.

Alapítás éve:

 

Átalakulás dátuma:

 

1948. (Lignifer Ipari Szövetkezetként)
ennek jogutódja a Lignifer Kft.

2005. május 12.

Jegyzett tőke:

 

57 millió Forint

Tulajdonosok:

 

100%  –  Magán személyek (4)

Személyi állomány:

 

25 fő  ebből:
5 fő – vezetés,
20 fő – termelés

Ügyvezető igazgató:

 

Fürjes István

Műszaki igazgató:

 

Hegedüs Endre

Dobozüzem vezető:

 

Bankó Adrienn

Éves forgalom:

 

491 millió Ft (2018-ban)

Értékesítés szerkezete:

 

65 %  –  export
35 %  –  belföldi értékesítés